Erfverharding
Wegenbouw en Bestraten
Schellekens Totaalprojecten beschikt over een uitgebreid en modern machinepark om alle verhardings- en bestratingswerkzaamheden snel en vakkundig uit te voeren.
Een terrein verharden kan op verschillende manieren, elk met z’n eigen voor- en nadelen. Onze jarenlange ervaring op dit gebied maakt dat u bij ons aan het juiste adres bent voor gedegen advies en realisatie van alle bestratingswerken. U kunt uw terrein verharden met bijvoorbeeld:
- Beton
- Asfalt
- Klinkers
- Tegels
Een goede verharding begint altijd met de juiste ondergrond. Een stevige fundering is nodig om verzakkingen tegen te gaan en is afhankelijk van:
- De grondsoort van het terrein
- De verwachtte belasting van de verharding
- De soort verharding
- Het budget
Meestal wordt een cunet uitgegraven en opgevuld met puingranulaat en/of zand in diverse diktes. In een enkel geval wordt gekozen de verharding aan te brengen op de oorspronkelijke grond.
1. Beton
Betonplaten
Betonplaten zijn zeer praktisch in gebruik. Door de grote oppervlakte per plaat blijft de verharding stabiel zonder mogelijke spoorvorming. Betonplaten blijven waarde houden. Ze zijn opnieuw te gebruiken als ze na verloop van tijd weg moeten.
Door jarenlange ervaring heeft ons bedrijf bij uitstek de juiste machines en kennis in huis voor het leggen van betonplaten. Wij beschikken over diverse machines om de ondergrond machinaal met laser te vlakken. Daarnaast kunnen wij met vacuüm-apparatuur de platen veilig, snel en nauwkeurig leggen.
Beton storten
Beton storten kan op 2 manieren gebeuren:
- Met behulp van plaatsen van bekisting. Dit is de meest gebruikte en bekende methode. Er wordt bekisting geplaatst en beton gestort. Het oppervlak wordt vervolgens gevlinderd om het beton glad af te werken.
- Een tweede methode is het storten met glijbekistin. Middels deze methode is het mogelijk om een betonpad onder profiel te storten. Hiermee kan redelijk eenvoudig een holle of bolle pad gestort worden. Daarnaast is het mogelijk om een opstaand randje aan de buitenzijde te make. Hiermee kan overtollig water afgevoerd worden over betonpaden.
2. Bestraten
Bestraten met klinkers of tegels is een alom bekende manier van verharden. De uitstraling is mooi en bestratingen kunnen overal toegepast worden. Klinkers en tegels zijn er in alle soorten en maten. Voor de diverse bestratingswerkzaamheden beschikken wij over ervaren vakmensen en moderne machines.
3. Machinaal bestraten
Vanuit de arbo-wet is bepaald dat bijna alle bestratingswerken machinaal uitgevoerd moeten worden. Een belangrijke ontwikkeling voor de branche is het vervallen van de tilgewichten. Hiermee wordt de afweging voor al of niet mechanisch verwerken van elementen veel helderder. Aan de discussie ‘moeten we mechanisch bestraten of mag het handmatig’ is daarmee een einde gekomen. Ook de ‘1500 m2-eis’, is komen te vervallen, waardoor bij kleinere oppervlakten die mechanisch kunnen worden aangelegd, dit ook daadwerkelijk op die manier gebeurt.
Ons bedrijf gaat hierin mee door zowel het profileren/ egaliseren van het zand alsook het leggen van de klinkers machinaal uit te voeren.
4. Egaliseren en profileren met kilver en total station
Voor het profileren van het puingranulaat en het bestratingszand is onze kilver uitgerust met een GPS/ total-station besturing. Hiermee kan het hele oppervlak, inclusief alle breekpunten en kolken, in één werkgang geprofileerd worden.
Het leggen van de klinkers gebeurt vervolgens met een mechanische legkem.
5. Sierbestrating
Het realiseren van sierbestrating vraagt een geheel specifieke aanpak. Ieder project wordt apart bekeken en ingevuld. Dit geld voor zowel de fundatie, de soort sierbestrating alsook de werkwijze van bestraten. Bij het realiseren van sierbestrating wordt gebruikt gemaakt van een combinatie van vakmensen en de mogelijke machinale inzet van ons machinepark.
Ons bedrijf is groot in de inzet van kleine machines.