Sportaccommodatie
Tennisbanen
Het aanleggen van tennisbanen is een zeer specialistisch werk. Er zijn diverse mogelijkheden om een tennisbaan te realiseren. De basis van alle banen is hetzelfde. Er wordt een cunet uitgegraven en worden de nodige ontwaterings- en fundatielagen aangebracht:
- Een drainagesysteem
- Een goed waterdoorlatend zandbed
- Een stevige lava-fundatie
- Opsluitbanden rondom de baan
Na een goede uitgangsbasis moet de meest geschikte toplaag gekozen worden:
1. Gravelbaan
Gravel bestaat uit gemalen baksteen. De toplaag van een gravelbaan bestaat uit 2,3cm gravel na walsen.
De meest voorkomende tennisbanen in Nederland zijn gemaakt met een gravel toplaag. Het grootste voordeel is dat het een relatief goedkope tennisbaan is. Veel tennissers spelen graag op gravel. Het grootste nadeel is dat het speelseizoen van april tot september is en dat de baan veel onderhoud vergt.
2. Kunstgrasbaan
De kunstgrasbaan is een met kwartszand ingestrooide vezelmat met een poolhoogte van circa 20mm. De mat wordt op een drukverdelend vliesdoek geplaatst.
Op een tennisbaan van kunstgras kan jaarrond gespeeld worden en de baan vergt weinig onderhoud. Afhankelijk van de gebruikte kwaliteit en speelintensiteit moet de gehele mat na circa 10 jaar vervangen worden.
3 French Courtbaan
Een French Courtbaan is een combinatie van een gravel- en een kunstgrasbaan. De toplaag wordt aangelegd als een gewone kunstgrasbaan. De mat is gemaakt van een andere kwaliteit vezel. De vezelmat wordt ingestrooid met deels kwartszand en deels gravel, zodat het uiteindelijk lijkt dat er een gewone gravelbaan is gemaakt.
Bij de French Courtbaan kan het gehele jaar gespeeld worden op gravel.